in

Jeśli myślisz, że odkrojenie pleśni z kromki chleba wystarczy, aby ją zjeść, jesteś w błędzie!

Pleśń nie jest dobra dla naszego zdrowia i wie to chyba każdy, ale czy przy okazji zdajecie sobie sprawę z tego, że zwykłe odkrojenie jej np. z kromki chleba, wcale nam nie pomoże? Zaskoczeni?

Jak się okazuje, to wcale nie zmienia jakości jedzenia. Wręcz zaleca się, aby nie tylko wyrzucić kromkę chleba, ale pozbyć się także całego bochenka.


Mold on bread


To smutne, ale prawdziwe. Najnowsze badania wykazały, że pleśń ma długie, nitkowate korzenie, które atakują całość żywności. Mikroskopijne grzyby mogą powodować reakcje alergiczne i problemy z oddychaniem. Pleśń może także wytwarzać niebezpieczne substancje zwane mykotoksynami, a najgorsze z nich (aflatoksyny) mogą nawet powodować raka wątroby.

Marianne H Gravely z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli, sugeruje, że jeśli bardzo upierasz się przy tym, aby nie wyrzucać całego chleba, odetnij pleśń z DUŻYM i zdrowym marginesem. Jednakże nawet i to nie zabezpieczy Cię odpowiednio przed wspomnianymi wyżej chorobami.
Czasem jest też tak, że pleśń nie jest widoczna gołym okiem i właśnie to może być jeszcze bardziej szkodliwe do zdrowia.

Zaleca się także, aby produkt zajęty przez grzyb owinąć folią i dopiero wtedy wyrzucić do śmieci, aby zapobiec przedostawaniu się toksyn do powietrza. Oczywiście pod uwagę nie bierze się produktów, które celowo zostały wykonane w taki sposób, że występuje na nich pleśń gotowa do spożycia. To zupełnie inna kwestia!


W każdym innym przypadku należy mieć dodatkowe środki ostrożności. Nie należy wąchać pleśni, może to także w sposób bezpośredni prowadzić do problemów z oddychaniem.

Dodaj komentarz