in

Jak zrobić nachosy?

Nachosy to bardzo popularne chrupki, które je się ze specjalnymi sosami. Chipsy tego rodzaju mają charakterystyczny, trójkątny kształt. W jaki sposób wykonuje się takie smakołyki? Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane zadanie. Zaskocz swoich znajomych i podaj im domowe nachosy!

Przekąska meksykańska

Nachosy stanowią nieodłączny element kuchni meksykańskiej. To przekąska, którą bardzo często podaje się na ciepło z serem żółtym lub z serem fondue. Chrupki świetnie smakują także z guacamole, dippami (np. czosnkowym) lub meksykańską salsą. Niektórzy uwielbiają jeść nachosy z ketchupem. Część z nas podaje tego rodzaju chrupki do piwa. W ostatnim czasie meksykański przysmak zaczął konkurować z popcornem, ponieważ świetnie smakuje podczas oglądania filmu.

Domowej roboty nachosy są nie tylko smaczniejsze, ale także o wiele zdrowsze i tańsze niż sklepowe odpowiedniki. Warto zauważyć, że w domu można przygotować chipsy o dowolnym smaku. Twoje samodzielnie zrobione nachosy mogą być bardziej słone lub ostre. Wszystko zależy od twojej wyobraźni i smaku.

Jak zrobić nachosy?

Na ciasto będziesz potrzebować 6 łyżek mąki pszennej, 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej, 50 ml ciepłej wody i przyprawy do smaku – np. sól, pieprz, chilii, granulowany czosnek lub słodką paprykę.

Wysyp mąkę na stolnicę i dodaj do niej odrobinę soli. Zagnieć ciasto razem z wodą. Masa musi być sprężysta i jednolita. Po wyrobieniu ciasta przykryj je ściereczką i odstaw do lodówki na ok. 20 minut. Kiedy upłynie ten czas, podziel masę na kilka części. Każdą z nich należy rozwałkować (podsypując mąką) do grubości 5 mm i pokroić na małe trójkąty.

Nachosy posyp ulubionymi przyprawami i usmaż na rozgrzanej patelni. Co ważne, do smażenia nie powinno się używać oleju. Gdy tylko jedna strona się zarumieni, przewróć chrupka do góry nogami.

jak zrobić nachosy

Nachosy z tortilli

Chrupki możesz też wykonać nieco inaczej. Nie musisz zagniatać i smażyć ciasta. Wystarczy, że w sklepie kupisz 4-6 sztuk tortilli. Nadadzą się zarówno kukurydziane, jak i pszenne produkty. Przygotuj też łyżkę oleju i ulubione przyprawy. Możesz wybierać spośród: papryki, soli, curry, pieprzu, chilli.

Każdą tortillę posmaruj dokładnie olejem – ale tylko z jednej strony! Następnie posyp je ulubionymi przyprawami. Później ułóż wszystkie tortille na sobie. Strona z olejem musi być zawsze na wierzchu (niech stykają się ze sobą). Następnie wykrój z nich trójkąciki w odpowiednim rozmiarze.

Tak przygotowany smakołyk włóż do piekarnika (na blaszcze wyłożonej papierem pergaminowym, ewentualnie natłuszczonej masłem). Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 minut. Jeżeli lubisz, możesz dodać do nich odrobinę sera żółtego.

Jeśli chcesz, żeby nachosy były wyjątkowo chrupkie, przygotuj je na głębokim oleju. Wrzucaj je partiami i czekaj, aż nabiorą głębokiej, złocistej barwy.

Nachosy a kalorie

Nachosy nie są niestety zbyt zdrową przekąską. Jeżeli dbasz o linię, lepiej zrezygnuj z kalorycznych dodatków. Zamiast sera, tłustych sosów lub dippów posyp chrupki przyprawą. Nie jedz także całej miski – wystarczy, że dla smaku spróbujesz kilku chipsów.

Dodaj komentarz

Pyszne spirale z ciasta francuskiego z serem cheddar i bekonem

Ktoś wyrzucił z domu kota. Zostawił go na środku chodnika razem z innymi, niepotrzebnymi rzeczami…